Wij zijn jong en komen op voor onze rechten!

 

 

 

 

Wat is Onze Jonge Toekomst?

 

Dit is de jongerenwerking binnen Onze Nieuwe Toekomst. Hier werken we aan rechten voor jongvolwassenen met een beperking. We zijn een groep die werkt rond thema’s die belangrijk zijn in ons dagelijks leven. Op dit moment gaat dit vooral over het thema wonen. Dit betekent dat we op zoek gaan naar jonge mensen met een beperking om na te denken over hun toekomst en hun woondromen. We doen dit vanuit onze eigen ervaringen. Zo leren we als groep omgaan met zowel mogelijkheden, als drempels die ons tegenhouden. Als je je hierdoor aangesproken voelt, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

 

 

Natuurlijk praten we over wel meer onderwerpen, want bij het thema wonen komt nog veel meer kijken, zoals: school, ondersteuning, toegankelijkheid, vrije tijd, isolement, alleen gaan wonen, relaties, werk, …

OJT is voor jongeren die samen met andere jongeren hun verhalen willen delen en bespreken en zo samen kunnen komen tot ideeën, tips en zelfs oplossingen. Want samen staan we sterker dan alleen!

 

Workshop wonen onze jonge toekomst

 

We willen laten zien dat we mensen zijn met eigen mogelijkheden en rechten. Ook jongeren met een beperking moeten kansen krijgen om deel uit te maken van de maatschappij! Daarom bestaat Onze Jonge Toekomst.

 

 

Waarom OJT?

 

 • Omdat jonge mensen na de middelbare school veranderingen doormaken en daar komen veel vragen bij kijken
 • Omdat nieuwe mensen leren kennen belangrijk is.
 • Voor het avontuur: vaste routines doorbreken en je eigen weg uitstippelen.
 • Omdat Onze Nieuwe Toekomst verjongt.
 • Omdat de vragen die jonge mensen hebben (iets) anders zijn dan die van oudere mensen. We willen samen zoeken welke vragen we willen beantwoorden.
 • Om verhalen te delen.
 • Om oplossingen te bedenken.
 • Om de stem van jonge mensen met een beperking op de kaart te zetten.
 • Om meer inspraak te krijgen in het beleid rond mensen met een beperking

 

Voor wie?

 

 

Voor alle jongeren die:

 

 • Op ontdekking willen gaan en op zoek zijn naar verandering
 • Inspraak in hun eigen leven belangrijk vinden
 • Zich klaar voelen om met ons mee te denken: we maken niet zo zeer onderscheid in leeftijd, maar vinden het wel belangrijk dat we samen kritisch kunnen nadenken
 • Willen kennismaken met ons en eens willen uitproberen
 • Die andere OJT’ers willen ONTmoeten

 

 

En daarnaast:

 

 • Coachen die de groep mee willen ondersteunen
 • Studenten die vanuit hun opleiding opdrachten willen doen samen met OJT.

Stel jouw vraag

Via dit formulier kan je je vraag stellen of ons contacteren.

Onze Jonge Toekomst werd in het leven geroepen als een sub-groep van Onze Nieuwe Toekomst. De groep wil de jonge mensen binnen Onze Nieuwe Toekomst vertegenwoordigen en heeft als doel om deze mensen sterker te maken, door thema’s te bespreken die voor hen belangrijk zijn en die vragen stelt die in hun leven van toepassing zijn.

De groep werd in 2020 opgericht en werkt onafhankelijk, maar in nauwe samenspraak met Onze Nieuwe Toekomst, om zo de werkingen op elkaar af te stemmen.

We hebben afzonderlijke thema’s waar we aan werken, die allemaal betrekking hebben op de levens van jonge mensen en hun verdere ontwikkeling naar volwassen mensen die sterk in hun schoenen staan, om zo de opvolging van de leden van Onze Nieuwe Toekomst te kunnen verzekeren.

Als belangrijkste thema werken we rond het thema Wonen. Jongeren die op zoek gaan naar een woonplaats en leefomgeving.

Daarnaast zijn Vrije Tijd en Financiën ook belangrijke onderwerpen om te bespreken.

Woonworkshops

Onze Jonge Toekomst maakte deze brochure, omdat wonen een belangrijk thema is voor jongeren met een (verstandelijke) beperking. Zij wonen vaak nog thuis bij hun ouders of verblijven op internaat en denken na over de volgende stappen in hun leven. Deze volgende stappen gaan over: Waar wil ik wonen? Wil ik werken? Denk ik nog aan verder studeren? Welke ondersteuning zal ik nodig hebben? Wil ik dicht bij mijn ouders wonen of net niet? Hoe zal ik contacten onderhouden? enzovoort.

MICHIEL-STORME

MICHIEL STORME

xena-pallen

XENA PALLEN

Wout Hertens

WOUT HERTENS

Ward Baetens

WARD BAETENS

Tane Depuydt

TANE DEPUYDT

Matthieu De Wit

MATTHIEU DEWIT

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden ze. Laat je naam en e-mailadres hiernaast achter .