Kort voor de verkiezingen in oktober 2019 ging Stefan naar een ONTmoetingscafé van Onze Nieuwe Toekomst. Ze praatten er over het thema ‘verkiezingen’.
Stefan vond dit zeer interessant: er ontstond bij hem interesse in de verkiezingen en de politiek. Om te weten welke partij het best bij hem past, vulde Stefan de stemtest in. Dit is een test waarbij je verschillende vragen beantwoord. Jouw antwoord op een vraag komt overeen met het standpunt van een partij. Zo wist Stefan welke partij het meest aansloot bij zijn persoonlijke standpunten. Daarna zocht hij wat meer informatie op over de partij die volgens de test het best bij hem paste.
Samen met zijn begeleidster oefende hij ook hoe je moet stemmen. Dit vond Stefan niet zo moeilijk. Op 14 oktober 2019, de dag van de verkiezingen, verliep alles dan ook vlot.

LOGO Ontmoetingscafes
stemmen

Stefan vindt het wel jammer dat veel mensen niet weten dat mensen met een beperking ook mogen stemmen. Zo was er eens een vrouw in de straat om stemmen te ronselen. Toen ze aan Zonnehoeve passeerde, zei ze: “Die mensen gaan toch niet stemmen.”. En ze zette haar route verder

Dat is niet waar! De meeste mensen in Zonnehoeve mogen wel stemmen. Mensen met een beperking hebben ook een mening. Zij hebben ook rechten

tefan vindt dat mensen met een beperking moeten opkomen voor hun rechten. Hij weet dat er vaak gepest wordt, zeker op school. Dit moet stoppen!

Stefan vindt het ook belangrijk dat hij voor zichzelf en voor zijn eigen rechten kan opkomen. Ook al is dat niet altijd even makkelijk… Gelukkig komt Stefan het zelf niet vaak tegen dat mensen geen rekening houden met hem. Hij vindt het in die zin een voordeel dat je niet kan zien dat hij een beperking heeft. Stefan weet namelijk dat andere mensen met een beperking vaak niet serieus worden genomen.

Disability rights
verhaal stefan

Stefan heeft het er moeilijk mee als mensen hem ‘betuttelen’. Hij wil zoveel mogelijk zelf proberen, zelf ontdekken. Hij wilt oefenen en blijven oefenen tot wanneer iets lukt. En dit zonder hulp.

Stefan is blij met de begeleiding die hij krijgt, maar vindt het soms moeilijk dat er zaken voor hem beslist worden. Als hij op café gaat, mag hij bijvoorbeeld maar één pintje drinken. Soms zou hij liever zelf willen beslissen of hij één of meerdere pintjes drinkt. Meestal zegt Stefan hier niets van. Hij vreest dat er dan ruzie zou ontstaan en dat wil hij niet. Stefan houdt absoluut niet van ruzie.
Stefan maakt graag contact met andere mensen en staat open voor iedereen. Zelf heeft hij het gevoel dat hij weinig actie kan ondernemen. Hij vindt dat dit de taak is van ouders en/of begeleiders om mensen te ondersteunen om voor hun rechten op te komen. Niet iedereen kan dat zelf.

Ook de overheid heeft hierin een rol. Stefan vindt dat de overheid zijn best doet, maar tegelijkertijd op veel vlakken tekort schieten. Zo zijn er op Zonnehoeve minder begeleiders en dus minder ateliers. Dat vindt Stefan jammer. Mensen met een beperking kunnen zo minder snel terecht bij iemand als ze nood hebben aan een babbel. Op momenten dat de ateliers gesloten zijn, is er vaak geen andere invulling en moeten mensen dus op zoek naar iets anders om te doen. Ze moeten dit dan zelf organiseren of beroep doen op vrijwilligers. Dat is niet vanzelfsprekend

zonnehoeve

Ook het financieel systeem is aangepast, waardoor personen met een beperking meer zelf moeten gaan betalen. Ze moeten nu alles apart betalen, zoals hun elektriciteit en verwarming.
Behalve de uitkeringen: die passen ze niet aan!
Stefan kan niet werken en maakt bijgevolg gebruik van zo’n uitkering. Dat is niet veel. Hierdoor kan hij nog maar één keer om de twee weken gaan zwemmen in plaats van elke week. Dit is zijn manier om rond te komen

Financiële ondersteuning

Samen met zijn begeleidster plant Stefan waar hij zijn geld aan uit geeft. Op die manier lukt het. Als hij iets wil, zoals een nieuwe fiets, moet hij hier lang voor sparen. Ook als hij in het weekend een uitstap wilt doen met zijn vriendin, moet hij op voorhand met zijn begeleidster bekijken wat wel en niet kan.

Stefan zijn vriendin gaat graag uit gaan eten op restaurant. Helaas kan dat niet iedere week. Gelukkig begrijpt zij dat.

Stefan en Hella

Stefan en zijn vriendin zijn zeer gelukkig samen. Het liefst van al zou hij willen samenwonen met haar. Hij weet echter dat dat niet kan. Zijn vriendin heeft veel begeleiding nodig. Het zou dus moeilijk zijn om een plek te vinden waar ze samen kunnen wonen. Soms brengen ze wel een volledig weekend samen door. Dit is vaak heel fijn.

 

Stefan vindt het belangrijk dat hij zijn verhaal deelt. Zo kunnen andere mensen zijn verhaal lezen en kan hij aan anderen vertellen dat ze zich niet mogen laten doen.

Stefan hoopt ook dat andere mensen zichzelf herkennen in zijn verhaal, en dat ze weten dat ze niet alleen zijn! Stefan heeft een warm hart. Hij wil ten volle genieten van elke dag – ook al zijn er af en toe moeilijkheden

stefan drumt