HET VERHAAL VAN NICO

Telt mijn stem dan niet

Afbeelding :Telt mijn stem dan niet ?

ik kan zelf beslissen

Afbeelding :ik kan zelf beslissen

Voor de verkiezingen

Dit jaar was het terug zover, het waren opnieuw verkiezingen.

Deze keer stemde ik voor de gemeenteraad en provincieraad. Dat was toch de bedoeling. Ik ben ondertussen al enkele malen gaan stemmen. Één keer was ik ziek, dus toen ging dat niet.

Ik ben ook best wel veel met politiek bezig. Wanneer ik tijd heb kijk ik wel eens naar “De zevende dag” op één. Daar praten die politiekers over verschillende dingen. Onlangs ging het over dierenwelzijn en slachthuizen. Dat vond ik best een interessant thema.

Ik vond het belangrijk om veel informatie te zoeken om een goede keuze te maken. Zo probeerde ik zo veel mogelijk de reclame van elke partij te lezen.

Je kent ze wel die blaadjes, waar politiekers trots op de foto staan met enkele uitspraken en agendapunten. Jammer genoeg weet ik nog steeds niet wat er op die blaadjes stond. Ze zijn namelijk VEEL te klein voor mij om te lezen. Zelfs onder de leesloep is het moeilijk.

Sommige komen ook aan de deur. Ze doen de moeite om hun agendapunten goed uit te leggen. Een mevrouw legde mij zelfs uit hoe ik moest stemmen. Dat is natuurlijk belangrijk voor mij om een goede keuze te maken. Toch had ik ook een heel slechte ervaring. Zo was er iemand aan de deur met zijn blaadje. Hij toonde dit blaadje aan mij maar ik zei dat ik het niet kon lezen. Ik zag wel enkele woorden maar niet genoeg. Zonder iets te zeggen ging hij gewoon weg zonder meer uitleg. Dit vond ik erg onbeleefd.

Ik weet ongeveer welke partijen er in mijn stad zijn. Natuurlijk niet allemaal, maar ik ken ook enkele mensen die op de lijst staan in Ieper. Zo had ik op voorhand al een idee op wie ik wou stemmen.

Toen ik mijn stembrief kreeg had ik meteen de leesloep nodig. Op zich wou ik eerst niet gaan stemmen. Voorgaande jaren ging dat ook niet zo makkelijk. Ik kon toen ook de namen niet lezen. Eigenlijk moest ik eerst stemmen gaan tellen. Dat is natuurlijk moeilijk als ik het niet eens kan zien bij mijzelf. Gelukkig zei de dokter dat ze dit ging regelen.

Het is voor mij erg belangrijk om een goede keuze te maken. Sommige partijen staan aan mijn kant. Ze willen meer toegankelijkheid. Ook het openbaar vervoer is een erg belangrijk thema voor mij.

Met de bus kunnen gaan zorgt er niet alleen voor dat ik kan gaan werken, het zorgt er ook voor dat ik uitstappen kan doen zonder iemand nodig te hebben om mij te vervoeren.

geef iedereen een stem

Afbeelding :Geef iedereen een stem

Tijdens het stemmen

Ik stem altijd in mijn eigen gemeente. Het is gelukkig niet zo ver van mijn huis. We stemmen in een grote zaal, die toegankelijk is voor iedereen die minder mobiel is. Vroeger heeft daar iemand voor gekeken, zodat iedereen kan stemmen zonder gevaarlijke trappen.

Dit jaar had ik het geluk, er was een vriendelijke dame die mij en mijn zus wouden helpen om naar het juiste loket te gaan. De vorige keer was dit niet zo en moest ik het zelf uitzoeken. Toen had ik mijn stemblad bijna in de verkeerde doos gestopt doordat niemand mij zei welke doos het was.

Deze vrouw was erg vriendelijk en vroeg of ze mee naar binnen moest om te helpen. Dit wou ik eerlijk gezegd niet. Ik weet op wie ik wou stemmen en wou dit ook liever voor mijzelf houden. Maar toen ik binnen was zag ik de namen van de personen niet. Ik heb geprobeerd maar kon het echt niet lezen. Het was VEEL te klein voor mij. Omdat ik niet anders kon heb ik dan maar een bolletje gekleurd. Ik weet dus eigenlijk niet op wie ik heb gestemd. Terwijl ik heel goed wist op wie ik wou stemmen.

Ik denk ook niet dat ik de enige ben in mijn stad die dit probleem heeft. Er zijn waarschijnlijk veel mensen die dit niet kunnen lezen. Ik heb ook vrienden die hetzelfde probleem hebben.

ook mijn stem telt

Afbeelding: ook mijn stem telt

Na de verkiezingen

Volgend jaar zijn het opnieuw verkiezingen. Ik ben daar nog niet zo mee bezig. Het is jammer dat het dit jaar opnieuw zo verlopen is, maar misschien volgende keer beter.

Ik denk wel dat ik al enkele mensen ken die volgende keer gaan meedoen. Ik weet dat zij bezig zijn met toegankelijkheid en zo’n dingen.

Goed kunnen stemmen is erg belangrijk voor mij, daarom dat ik ook al over oplossingen dacht. Ik dacht na over wat ik nodig zou hebben om de volgende keer toch makkelijk te kunnen stemmen.

Het zou makkelijk zijn mocht ik op een knop kunnen duwen en het voorgelezen wordt en dat ik kan luisteren. Wanneer ik dan met een machine op OK kan duwen om zo mijn stem te kunnen uitbrengen.

Er zijn veel dingen die na de verkiezingen nog steeds belangrijk zijn voor mij. Mobiliteit blijft een heel belangrijk punt. Er rijden minder bussen in mijn dorp, er zijn ook bijna geen belbussen. Dit heeft er in het verleden al voor gezorgd dat ik te laat was op belangrijke afspraken door de bus. Dit vind ik helemaal niet leuk, ik vind het erg belangrijk om op tijd te zijn. Soms zijn er ook gewoon lange tijd geen bussen. Dan moet ik een taxidienst bellen, en dit is veel duurder dan de bus. Terwijl ik eigenlijk wel een abonnement heb voor die bus. Ook wanneer ik eens op uitstap wil gaan met vrienden van mij, moet ik ook altijd rekening houden met de busregeling.

Ik hoop dan ook dat ze luisteren naar mij, want mijn stem telt evenveel als die van andere mensen!

ik wil zelf mijn stem uitbrengen

Afbeelding: Ik wil zelf mijn stem uitbrengen