HET VERHAAL VAN ELS EN LUC

Het verhaal van Els en Luc

Afbeelding: Een weg vol obtakels

Het is 2006. Els en Luc leren elkaar kennen op de bus naar het werk. Ze werken al enkele jaren op hetzelfde bedrijf, een beschutte werkplaats. Nu heet dat ‘een maatwerkbedrijf’. Els en Luc vinden het werk echter niet ‘op maat’. Tegenwoordig moet alles snel en efficiënt zijn. Je krijgt op maandag werk dat eigenlijk de vrijdag ervoor al af had moeten zijn. Dat is zo op de reguliere arbeidsmarkt maar ook meer en meer in maatwerkbedrijven. Een jammere zaak!

Els en Luc zijn terecht gekomen in het maatwerkbedrijf omdat ze allebei geen diploma hebben

Afbeelding :Maat werkbedrijf 

Els en Luc zijn terecht gekomen in het maatwerkbedrijf omdat ze allebei geen diploma hebben. Toch gingen ze naar school! Dit was echter een school voor buitengewoon onderwijs en daar krijg je, nog steeds, geen diploma. Je krijgt enkel een attest dat aantoont dat je naar school bent geweest. Hoe goed je ook je best doet, je krijgt eigenlijk niets! Els en Luc vinden dit heel frustrerend! Luc heeft zelfs geen attest omdat de school toen nog niet erkend was.

Doordat ze geen diploma hebben en alles tegenwoordig zo snel moet gaan, hebben Luc en Els zo goed als geen kansen op de reguliere arbeidsmarkt. Het feit dat Luc en Els geen diploma hebben, heeft dus ook financieel een blijvende impact. In een maatwerkbedrijf liggen de lonen namelijk lager dan op de meeste reguliere arbeidsplaatsen.

Els en Luc zijn terecht gekomen in het maatwerkbedrijf omdat ze allebei geen diploma hebben. Toch gingen ze naar school! Dit was echter een school voor buitengewoon onderwijs en daar krijg je, nog steeds, geen diploma. Je krijgt enkel een attest dat aantoont dat je naar school bent geweest. Hoe goed je ook je best doet, je krijgt eigenlijk niets! Els en Luc vinden dit heel frustrerend! Luc heeft zelfs geen attest omdat de school toen nog niet erkend was.

Els en Luc leerden elkaar dus kennen op de bus. Na vele afspraakjes op de bus, trokken de twee erop uit. Een daguitstap naar de zee! Els wilde die dag aan Luc vertellen dat ze gevoelens voor hem had. Ze was zo nerveus dat het tot ‘s avonds laat duurde voor ze dat durfde zeggen. Gelukkig waren de gevoelens wederzijds! Sinds die dag zijn Luc en Els een koppel.

Els en Luc leerden elkaar dus kennen op de bus

Afbeelding: aan zee 

Els en Luc beleven veel leuke momenten samen

Afbeelding: Els en Luc beleven veel leuke momenten samen

Els en Luc beleven veel leuke momenten samen. Ze gaan vaak wandelen, ze doen leuke daguitstapjes, ze gaan samen op reis, enzoverder. Hun relatie blijkt echter niet altijd even makkelijk te zijn… dat wordt duidelijk aan de hand van de volgende pagina’s.

Els woont alleen in een sociaal huurhuis in De Panne. Luc woont ook in De Panne. Zijn ouders wonen bij hem in. Het koppel wil samen een leven uitbouwen en dus veel bij elkaar zijn, ook ‘s avonds en ‘s nachts. Dat bleek niet zo makkelijk te zijn. Als ze te veel samen waren, zou Els haar sociale tarieven voor water, elektriciteit en dergelijke verliezen. Els kwam met haar sociale huisvestingsmaatschappij overeen dat Luc minstens twee nachten in zijn eigen huis moest slapen. Ze kregen te horen dat dit eigenlijk al een toegift was. Officieel zou hij, volgens hen, nog minder bij Els mogen overnachten. Els en Luc leven deze regels na, hoewel ze het natuurlijk jammer vinden dat ze niet zelf kunnen beslissen wanneer ze wel en niet samen kunnen zijn.

Luc woont ook in De Panne

Afbeelding :verhuist Els naar Brugge

Rik, de vader van Els, steunt haar relatie met Luc niet. Hij is zeer beschermend naar Els toe en kan haar moeilijk loslaten. Luc is 22 jaar ouder dan Els en dus bijna even oud als haar vader. Rik zou liever hebben dat de twee gewoon vrienden blijven. Hij wil niet dat ze samen iets opbouwen.

Rik de vader van Els steunt haar relatie met Luc niet

Afbeelding :Rik de vader van Els steunt haar relatie met Luc niet

Els is vrij onzeker en vindt het moeilijk om haar eigen wil door te drukken naar haar vader toe, hoewel ze hier steeds beter in wordt. Ze is zeer loyaal aan haar vader en wil hem niet verliezen. Haar vader heeft ooit eens gezegd: “Als je niet doet wat ik verwacht, dan ben je mijn dochter niet meer en zal je je familie niet meer zien.” Els heeft deze boodschap steeds onthouden. Ze wil haar familie en haar vader immers niet verliezen. Hierdoor zit Els bijna constant tussen twee vuren.

In 2013 verhuist Els naar Brugge. Haar vader, Rik, heeft haar zo goed als verplicht om daar een appartementje te kopen, weliswaar met haar eigen centjes. Els was zeer blij, ze had eindelijk een eigen stekje!

verhuist Els naar Brugge

Afbeelding :verhuist Els naar Brugge

Toch is het een beetje vreemd dat haar vader wilde dat ze naar Brugge zou verhuizen, ook in De Panne stonden namelijk appartementen van ongeveer dezelfde prijs te koop. Els en Luc denken dat haar vader bewust een appartement koos in Brugge om hen uit elkaar te houden. Op die manier zouden ze elkaar namelijk veel minder zien, wat hun relatie zou stukmaken.

verhuizen

Ook stelt Rik regels op voor het appartement in Brugge. Luc mag daar van Rik enkel blijven slapen indien hij een soort van contract ondertekent waarin staat wat Luc wel en niet mag. Er staat ook in hoeveel hij moet mee betalen. Dit contract blijkt niet eerlijk te zijn opgesteld. Luc tekent het niet. Els en Luc kunnen dus niet samenwonen of samen slapen in Brugge. Meer nog, de eerste twee jaren waarin Els in haar nieuw appartement woonde, mocht Luc er van Rik zelfs niet binnen.

Luc en Els gaan elk jaar samen op reis, een superleuk moment waar ze elk jaar naar uitkijken. Achteraf maken ze hier telkens een leuk fotoboek van vol herinneringen. In 2012 ging de reis jammer genoeg niet door. Voor Els was het dat jaar financieel wat moeilijker omdat ze zowel haar appartement in De Panne moest betalen als haar appartement in Brugge al moest afbetalen. Luc stelde voor om de reis van Els te betalen. Uiteindelijk zei de vader van Els dat deze reis geannuleerd moest worden want Luc is, volgens hem, een leugenaar. Om de goede vrede te bewaren annuleerde Luc de reis.

Luc en Els gaan elk jaar samen op reis

Els en Luc kennen naast de mooie momenten dus ook heel wat tegenwerking en tegenslagen in hun relatie. De makkelijke optie zou zijn om hun relatie gewoon op te geven. Vele koppels zouden dit in hun situatie misschien al gedaan hebben. Els en Luc kiezen echter voor de liefde. De prijs die ze hiervoor moeten betalen is helaas groot. Ze moeten aanhoudend opkomen voor hun relatie, weerstand bieden en compromissen sluiten. Vandaag wonen ze nog steeds niet samen in één huis. Dit om de goede vrede te bewaren..

Het verhaal van Els en Luc