Karel (kernlid ONT), Adinda (kernlid ONT), Lynn (oud assistente Karel) en Jan (coach ONT) interviewden Michiel.

Michiel is sinds eind 2019 lid van Onze Nieuwe Toekomst en ook van Onze Jonge Toekomst (OJT).

Het was Karel zijn idee om een OJT’er te interviewen voor in de nieuwsbrief. Samen met Adinda koos hij ervoor om Michiel te interviewen.

1.Michiel, wie ben jij en wat doe jij in het dagelijks leven?

Michiel Storme

Ik ben Michiel Storme. Ik woon in de Karrekol, een home in Drongen.
Ik woon er met 24 andere bewoners.
In het weekend ga ik naar huis. Ik woon dus enkel tijdens de week in de Karrekol.

Op 5 mei 2020 werd ik 31 jaar.
Ik hou van muziek en televisie kijken.
Vooral Nederlandstalige muziek spreekt mij erg aan!

2 .Wat is Onze Jonge Toekomst?

Onze Jonge Toekomst (OJT) is de jongerengroep van ONT. Deze groep is voor jongeren die samenkomen om samen dingen te kunnen doen en om samen vragen te beantwoorden.

We zoeken naar oplossingen voor het dagelijkse leven. We praten over moeilijke en minder moeilijke dingen.

denken

3.Kan je een voorbeeld geven van de onderwerpen waarover we praten?

We praten over wat de mensen van de groep bezighoudt. Bijvoorbeeld: we hebben het al gehad over de lange wachtlijsten voor mensen met een beperking en over het thema werk. We willen ook een brief schrijven naar de politiek over de onderwerpen die wij belangrijk vinden, zo bijvoorbeeld wonen, relaties, toegankelijkheid en eenzaamheid.

Ikzelf voel mij over het algemeen wel gelukkig. Ik wil niet persé iets veranderen voor mezelf, maar wel voor anderen. Ik wil dat iedereen dingen kan bereiken. Het is belangrijk dat mensen niet moeten opgeven.

Daarom ben ik bij OJT. De groep staat in het teken van iedereen. Ik wil vooral mensen kunnen helpen.

huizen
liefde
rolstoel

4.Hoe doe je dat dan, mensen helpen?

Dat kan door samen goed te babbelen en samen te bekijken wat we kunnen doen.
Dat lukt niet altijd, maar als je niets probeert dan kan je het niet weten.

Vragen stellen kan, maar je gaat niet altijd oplossingen kunnen vinden. Of soms duurt het wat langer. Maar vragen stellen is wel het begin. Dat doen we bij OJT. Net zoals bij ONT.

Positief

5.En blijft het bij vragen stellen bij OJT?

Helemaal niet.

We moeten ook oplossingen zoeken.

 

 

6.Naar welke oplossingen gaan we bijvoorbeeld op zoek bij OJT?

denken 2

We willen bijvoorbeeld een vraag stellen aan de politiek over ‘de prijs van de liefde’. Dit gaat over mensen met een beperking die hun uitkering verliezen omdat ze wettelijk gaan samenwonen. De wet zegt dat je een uitkering krijgt als je alleen woont en je een beperking hebt. Maar als je bij iemand intrekt, dan verliest één van beide een stuk van zijn of haar uitkering. Daarom kunnen mensen met een beperking niet wettelijk samenwonen of trouwen.

Bij OJT vinden we dit onrechtvaardig! We stellen hier vragen over: Waarom is dit zo? Wat kunnen we daaraan veranderen? Die vragen zullen we dan in een brief versturen naar politieke partijen. In die brief komen ook onze vragen over de andere thema’s die wij belangrijk vinden. (Zie vraag 3)

7.Michiel, je wilde ook graag nog iets zeggen over oplossingen zoeken?

denker

Wel, ik ben eigenlijk niet zo’n ‘doener’. Ik denk vooral veel na. Dat is waar ik goed in ben. Mij zal je dus niet meteen zien schreeuwen voor verandering. Ik observeer meer.

Karel is daar anders in. Hij doet vaak de aanzet en ik help mee denken hoe we dingen concreter kunnen maken. We vullen elkaar daar goed in aan!

Karel is iemand die meer initiatief neemt: hij belt mij bijvoorbeeld op als ik iets vergeet. Dan zegt hij: “Michiel, ben je weer een afspraak vergeten?” (lacht)
Ik durf wel eens iets te vergeten. Soms ben ik te verstrooid.

8.Michiel, hoe begon jouw verhaal bij OJT?

Dat kwam door Karel, die heeft mij dat aangeraden. Dit ging eigenlijk over Onze Nieuwe Toekomst (ONT). Karel was al lid van ONT en hij vroeg mij om ook mee te komen.

In het begin had ik hier wel stress voor. Daarna werd dat beter, want in de pauze van de vergaderingen leerden we elkaar beter kennen.

Dit was de eerste keer dat ik bij een vzw zat.

9.Welke thema’s vind jij het belangrijkst bij ONT?

Mijn drie belangrijke pijlers zijn: werken, wonen en vrije tijd.

werk
huis3
sociaal zijn

10.Maar ONT is toch geen organisatie die aan vrijetijdsbesteding doet?

sociaal zijn

Ja maar kijk, sommige mensen van OJT hebben niet echt vrienden. Dat heb ik al gezien. We moeten aandacht besteden aan mensen die zich alleen voelen. Voor hen moeten we kijken wat we kunnen doen. Vrije tijd kan daar een rol in spelen.

werk

Verder vond ik werk ook belangrijk. Je moet je thuis voelen op je werk. Ik stel mij bijvoorbeeld vragen zoals: Hebben sommige mensen met een beperking het niet te zwaar op hun werk? Is het werk wel goed geregeld?
Op welke plaatsen kan iemand aan de slag gaan? Zijn de doelstellingen op het werk voor iedereen realistisch?

11.En dan was er nog het thema wonen?

huizen

Ja, dat is heel erg belangrijk! Niet iedereen kan alleen wonen. Nu nog niet, maar misschien later wel.

Ik heb het geluk gehad dat ik op een goeie plek terecht kwam. Dit was bij de Karrekol in Drongen. Dit zijn goede mensen. Mijn ouders zullen er niet altijd voor me kunnen zijn. Maar ze kunnen een gerust hart hebben want ik ben in goede handen.

Er zijn ook lange wachtlijsten voor sommige mensen om te wonen. Daar lig ik wakker van. Ik denk dat dat bij veel mensen een rol speelt.
Ik ken het probleem een beetje van horen. Je kunt het niet oplossen, maar je moet er wel mee bezig zijn. Het er niet over hebben is geen optie.
Ik heb daar veel vragen bij die we moeten kunnen stellen.

Bijvoorbeeld: Er zijn homes die uitbreidingen doen. Er moet toch een manier zijn om oplossingen te vinden voor mensen die een woonplaats zoeken? We moeten daarover vragen blijven stellen.

12.Hoe kan OJT jou daarbij helpen?

Met alle praktische dingen! Alle logistieke hulp om die problemen aan te pakken, zoals bellen en mailen. Daar ben ik niet zo goed in.
De mensen van OJT kunnen ook helpen om te kijken of oplossingen haalbaar zijn of niet.

Ik wil heel graag ook iemand interviewen bij OJT. Dat moeten we bijvoorbeeld samen doen. Daarvoor heb ik iemand nodig om mij te ondersteunen.

Ik ben eigenlijk benieuwd naar wat mensen bij OJT in hun mars hebben. Ik wil bijvoorbeeld weten wat Jonathan wil bereiken. Daarom wil ik de vragen van dit interview ook eens aan hem stellen.

13.Michiel, heb je nog een laatste boodschap die aan de lezers wil meegeven?

Covid